Наш суперник - Верес (Рівне)

Матч третього попереднього етапу Кубка України Агробізнес - Верес відбудеться 20 вересня у Волочиську.

Історія розвитку рівненського футболу

 Як і в багатьох сусідніх регіонах, на Рівненщині на початку ХХ століття вже грали у «копаний м’яч». Але футбол до початку 20-х років був «стихійним» явищем. У наступному, 2012 році виповниться 90 років з моменту заснування у місті Рівне (а тоді, в 1922-му − Ровно, або польською, Rowne) першої організованої футбольної команди. Колективом-піонером найпопулярнішої у світі гри в місті судилося стати Військовому Клубові Спортовому (ВКС). Тобто біля витоків рівненського футболу стояли військові місцевого полку, котрі у ті роки (до 1939 року Рівненщина входила до складу Польщі) масово захопились новим ігровим видом спорту.

«Польський» період

Варто зазначити, що з 1928 року на території сучасних Рівненської та Волинської областей було започатковано розіграш першості Волині (тоді ж було утворено Волинський Окружний Союз Футболу). У цих змаганнях протягом одинадцяти років приймали участь такі команди, як ВКС Рівне, «Сокіл» (Рівне), «Гасмонея» (Рівне), «Погонь» (Рівне), «Гакоах» (Рівне), луцькі ПКС, ВКС, «Стрілець», клуби з Ковеля − «Гасмонея», Володимира-Волинського − «Аматори», Кременця − ККС, Янової Долини − «Стрілець», Дубно − «Сокіл», а Здолбунова − КПС та інші.

Безсумнівні лідери

Безсумнівними лідерами серед волинських команд вважались рівненський клуб «Сокіл» та ковельський ВКС, що представляли «етнічно український» регіон у класі «А» першості Люблінського воєводства з футболу. Стосовно чемпіонатів Волині, то він проводився до 1939 року і його переможцями ставали: «Сокіл» (Рівне) (1928, 1929), ВКС Рівне (1931, 1936), «Гасмонея» (Рівне) (1932, 1933), ПКС Луцьк (1934, 1935, 1938, 1939) і «Стрілець» (Янова Долина) (1937).

Реформа по-радянськи

Із приходом радянської влади всі клуби припинили своє існування, натомість у 1940 році з найкращих рівненських футболістів було сформовано команду «Спартак» (Рівне) . Даний колектив одразу ж взяв участь у розіграші Кубку України, де дістався 1/8 фіналу − там «біло-червоні» були биті харківським «Зенітом» (1:5). У 1941 році, за лічені дні до початку Великої вітчизняної війни, у Рівне вперше завітало київське «Динамо». Результат того історичного поєдинку − 3:3, а про його перипетії більш докладно ми розповімо в іншому матеріалі.

Звитяги залізничників

Вже після війни, в 1946 році у Рівному, як і в інших містах України, знову почали грати у футбол. У західній зоні чемпіонату України рівненський «Локомотив» посів передостаннє, сьоме місце. У двох наступних сезонах спостерігалась діаметрально протилежна ситу­ація. Якщо в 1947 році рівняни не змогли вийти із групи, де з ними змагались команди «Динамо» (Львів), «Більшо­вик» (Самбір) та «Спартак» (Чернівці), то у 1948-му «Локомотив» здобув беззапе­речну перемогу в дев’ятій зоні чемпіонату України і посів четверте місце в півфінальній групі «А» (здолавши вознесенське «Динамо», рівняни пропус­тили вперед одеське «Торпедо» і динамівців Ужгорода та Вінниці).

Посереднє «Динамо»

Протягом 1949-1952 рр. «Локомотив» продовжував виступати в чемпіонаті України: 1949 рік − третє місце у групі з семи команд; 1950 рік − дев`яте місце серед десяти колективів; 1951 рік − третє місце у 1-й зоні чемпіонату (краще виступили лише БО (Київ) і «Динамо» (Вінниця), натомість позаду залишили провідні колективи з Полтави, Житомира, Проскурова (нині − Хмельницький) та Чернігова); 1952 рік − шосте місце у групі із 12-ти колективів. В 1953-54 рр. місто Рівне представляв вже інший колектив − «Динамо». Проте динамівці де­монстрували доволі посередні резуль­тати (відповідно четверте і п`яте місця у групі з шести команд).
Народження «Колгоспника"
За архівними даними можна визначити, що в ті часи в Рівному було три потужних колективи − «Локомотив», «Динамо» та «Будинок офіцерів». Але через те, що два останніх складалися переважно з немісцевих футболістів, спортивними керівниками було вирішено створити боєздатний колектив на базі «Локомотива». У 1955 році рівненська команда була віддана до спортивного товариства «Колос» і отримала назву «Урожай». Ще через рік назву було змінено на «Колгоспник».

Кузня місцевих кадрів

Тож у 1956 році відбувся дебют нового колективу − «Колгоспника» (Рівне). У тому сезоні рівняни перемогли у 2-й зоні чемпіонату України і посіли шосте місце у фінальному турнірі. У наступному сезоні вони знову фінішували на шостому місці в чемпіонаті України та водночас вийшли до фіналу Кубка УРСР, де у вирішальному поєдинку склали зброю перед одеським СКВО − 0:2. В сезоні 1958 року «Колгоспник» виборов право участі в чемпіонаті Радянського Союзу серед команд майстрів класу «Б». Так розпочалася ера «Колгоспника» в історії рівненського футболу. За перше десятиліття виступів команди в чемпіонатах серед майстрів, «колгоспники» постійно займали місця в середині турнірної таблиці (найвищий результат − 9 місце в 1964 році). «Візитною карткою» команди з Рівного було те, що в її складі виступали виключно місцеві вихованці − більшість з них підготував відомий місцевий тренер Леонід Молчановський.

«Партизан», «Горинь» і «Авангард»

Натомість, із черговою «клубною реорганізацією», в 1968-му, команду було передано до іншого ФСТ − тепер рівненська команда вже носила назву «Горинь» (щоправда, півроку перед цим побувши «Партизаном»). «Горинь» найкраще виступила у своєму дебютному сезоні, коли посіла сьоме місце з-поміж 22-х команд І зони групи «Б» чемпіонату СРСР. На жаль, після кількох сезонів цілком пристойних результатів, «Горинь» у 1972 році посіла останнє місце у другій лізі. Із наступного року Рівне вчергове змінило назву свого колективу − тепер місцевий ФК носив назву «Авангард».

Золоті часи

Золоті часи «Авангарду» припали на кінець 70-х − початок 80-х років минулого століття. Саме тоді рівненська команда постійно перебувала серед лідерів української зони другої ліги чемпіонату СРСР. Судять самі: в 1979 році лише одне очко не дозволило рівнянам вибороти бронзові нагороди (до чільної трійки першості увійшли «Колос» (Нікополь) і армійські команди Києва та Львова), це ж саме мізерне відставання від трійки призерів було зафіксоване і в 1980-му (виграв першість київський СКА, друге місце здобула «Буковина» (Чернівці) і третє − СКА (Львів)). Вершиною успіхів того відрізку в історії рівненського футболу став сезон 1981 року, коли авангардівцям нарешті підкорилася «бронзова» вершина. Повторити цей успіх «Авангарду» вдалося тільки в 1990 році.

Сходження «Вереса»

Як не дивно, а найбільші успіхи рівненського футболу сталися у ті часи, коли проходили важкі роки становлення вже незалежної України. Останній в історії чемпіонат СРСР розпочинав вже футбольний клуб «Верес» (Рівне). Сезон 1991 року новостворений колектив закінчив на четвертому місці в першості та у якості фіналіста Кубку УРСР − за підсумками двох вирішальних ігор рівняни поступились шепетівському «Темпу» (1:2 − у Хмельницькому і 1:1 − у Рівному). А перший чемпіонат незалежної держави ознаменувався для Рівного виходом до еліти українського футболу. У швидкоплинному дебютному змаганні «Верес» виграв І зону І ліги і отримав путівку до вищої ліги чемпіонату України.

Незабутні сезони в еліті

Дебют рівненського «Вересу» у вищій лізі виявився не досить вдалим: команда посіла передостаннє, 15 місце (втім, від 10 місця рівнян відділяло в підсумку тільки два пункти). Втім, вольовим рішенням ФФУ команда таки зберегла прописку у «вишці». А в наступному сезоні (1993/94) «Верес» змусив говорити про себе всю футбольну Україну. Восени 1993 року рівняни не визнавали жодних авторитетів у національному чемпіонаті: ними були биті такі гранди, як Дніпро» (Дніпропетровськ), «Шахтар» (Донецьк), а у 1/8 фіналу Кубку України «Верес» сенсаційно вибив з розіграшу київське «Динамо» (0:0 вдома і 1:1 у Києві). Напевно, зайвий раз буде говорити про те, що ці перемоги навічно будуть вписані до золотих сторінок футболу Рівненщини! А тоді, у свій найбільш успішний сезон, рівненська команда (її найгучніші перемоги припали на період, коли біля керма колективу стояв тренер Михайло Дунець) за підсумками першого кола посідала четверте місце у вищій лізі.

Сумний кінець казки

Завдяки зусиллям президента клубу Валерія Короткова у «Вереса» появився найрозкішніший як на ті часи двоповерховий автобус «Неоплан», а в зимове міжсезоння клуб проводив підготовку до другого кола в сонячній Іспанії. Та весною 1994-го, коли найбільш оптимістично налаштовані вболівальники рівненського клубу вже потай сподівалися побачити своїх улюбленців у єврокубках, «Верес» суттєво збавив обороти − чемпіонат колектив завершив лише на 12 місці, а в Кубку в півфіналі поступився за сумою двох матчів сімферопольській «Таврії». А через рік казці під назвою «Рівне у вищій лізі» через навколофутбольні чинники прийшов кінець. «Верес» понизився у класі і вже не зміг повернутися до еліти.

З надією на воскресіння

Вилетівши до першої ліги, «Верес» був блідою тінню самого себе кількарічної давнини. Команда після того, як її залишив Коротков, була у місті і області не потрібна ані спонсорам, ані місцевій владі. У 1997 році рівненці вилетіли до другої ліги, де закінчила свої виступи в сезоні 2010/11. При цьому встановили національний антирекорд, зазнавши у першій половині чемпіонату поразки у всіх матчах та знявшись зі змагань у другому колі.

Гордість рівненського футболу

Найвідоміші футболісти Рівненщини: Л.Молчановський, О.Кулій, Панченко (40-і роки), брати Головей, брати Ганзи, В.Шморгун, В.Трояновський, Н.Сільвай, М.Гаврилюк (50-ті роки), В.Поліщук, В.Дударенко, А.Скупський, В. Попельницький, М.Хомьяков, В.Брюханський, В.Станкевич, С.Васін, Г.Артеменко, В.Степасюк, Ю.Артемюк, В.Денисюк, Ю.Мозжухін, В.Кобилецький (60-ті роки), В.Вакуленко, В.Чирков, Г.Яковишин, Г.Шаламай, М.Ткаченко, Ю.Сердюк, О.Петраков (70-ті роки), Ю.Кубишкін, О.Баль, В.Новак, Б.Самардак, Т.Корпонай (80-ті роки), С.Долганський, О.Кучер, Ю.Баховський (90-ті роки).

Народний клуб

Відродилася професійна футбольна команда у Рівному в 2015-му. Група ентузіастів на чолі з головою обласної федерації футболу Олексієм Хахльовим оголосили про створення Народного клубу «Верес». Зрештою, 18 червня 2015 року Виконком ФФУ одноголосним рішенням допустив «Верес» до участі у другій лізі на наступний сезон. На той момент, згідно з інформацією офіційного сайту НК «Верес», його членами вже було 1113 осіб.

СЕЗОНИ І ЗДОБУТКИ

сезон

ліга

М

І

В

Н

П

РМ

О

2015-2016

Друга

2

26

16

4

6

41 - 24

52

2016-2017

Перша

3

34

20

7

7

62 - 32

67

2017-2018

Прем’єр

5

9

4

3

2

12 - 5

15

МАТЧІ В СЕЗОНІ 2017-2018

Кубок України. Досі участі не приймали

УПЛ.
1 тур 16 липня. Маріуполь – Верес – 0:0
2 тур 22 липня. Верес – Олександрія – 0:0
3 тур 30 липня. Олімпік – Верес – 0:0
4 тур 6 серпня. Зірка – Верес – 1:3
5 тур 12 серпня. Верес – Зоря – 0:1
6 тур 19 серпня. Чорноморець – Верес – 0:1
7 тур 27 серпня. Верес – Шахтар – 1:2
8 тур 10 вересня. Карпати – Верес – 1:6
9 тур 16 вересня. Верес – Ворскла – 1:0

СКЛАД КОМАНДИ

Почесний президент Народного Клубу «Верес» – Богдан КОПИТКО
Президент Народного Клубу «Верес» – Олексій ХАХЛЬОВ
Генеральний директор ТОВ «ФК «Верес-Рівне» – Андрій ПАНЬКІВ
Генеральний директор Громадської спілки «РФК «Верес-Рівне» – Євген ДОНЦОВ
Головний тренер – Юрій ВІРТ
Тренер – Олександр ЗОТОВ
Тренер – Микола ЛАПКО
Тренер воротарів – Тарас ГРЕБЕНЮК
Тренер з фізичної підготовки – Павло СІРЕНКО
Адміністратор – Сергій ДЬОМУШКІН
Адміністратор – Олександр ТИМОЩУК
Лікар – Костянтин КУБРЯК
Масажист – Євген ЄВТУШЕНКО
Масажист – Андрій СТОРЧАК

Гравці, які приймали участь в офіційних матчах Вереса в поточному сезоні та їх статистичні дані подані нижче. Загалом у списку 65 футболістів, тож не виключено, що в матчі Агробізнес - Верес візьме участь хтось із дебютантів

Прізвище ім’я

Дата нар.

І

Г

Ж

Ч

Хв.

Зріст

Вага

Амплуа

31

 Бандура Олександр

30.05.1986

9

0

2

0

810

186

84

Воротар

47

 Когут Богдан

10.10.1987

0

0

0

0

0

190

79

Воротар

3

 Адамюк Володимир

17.07.1991

9

1

1

0

810

175

60

Захисник

33

 Борзенко Сергій

22.06.1986

9

1

0

0

810

180

75

Захисник

43

 Западня Артур

04.06.1990

1

0

0

0

11

183

70

Захисник

32

 Іщенко Микола

09.03.1983

8

0

1

0

720

183

77

Захисник

8

 Сімінін Сергій

09.10.1987

9

1

1

0

810

180

75

Захисник

22

 Волошинович Ростислав

23.05.1991

8

1

2

0

376

177

67

Півзахисник

91

 Карасюк Роман

27.03.1991

9

0

1

0

807

182

77

Півзахисник

77

 Кобін Василь

24.05.1985

6

1

1

0

436

179

74

Півзахисник

17

 Котляр Антон

07.03.1993

4

0

0

0

169

167

67

Нападаючий

5

 Кучеров Валерій

11.08.1993

2

0

0

0

132

175

69

Півзахисник

10

 Морозенко Євген

16.12.1991

5

0

0

0

142

177

67

Півзахисник

42

 Пасіч Євген

13.07.1993

6

1

1

0

311

172

61

Півзахисник

41

 Пасіч Геннадій

13.07.1993

8

1

0

0

378

172

61

Півзахисник

25

 Федорчук Валерій

05.10.1988

6

1

2

0

540

178

70

Півзахисник

11

 Гринь Сергій

06.06.1994

6

0

1

0

353

178

76

Нападник

9

 Сергійчук Михайло

29.07.1991

9

3

0

0

488

176

77

Нападник

7

 Степанюк Руслан

16.01.1992

9

1

2

0

810

182

75

Нападник

 

 

Joomla Plugins

2009-2013 Karacool. ( - - ) www.karacool.com.ua free templates Joomla

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ 2023/24. ПЕРША ЛІГА
ЧЕМПІОНСЬКА ГРУПА
28.04.2024 6 тур  
  12.00
ВІКТОРІЯ
Суми
  АГРОБІЗНЕС
Волочиськ
 
Суми, Ювілейний

ПЕРША ЛІГА 2023/24. Чемпіонська група

М   Команда   І   В   Н   П     М      О 
1  Карпати 23 18 3 2 42-14 57
2  Інгулець 23 16 4 3 45-15 52
3  Лівий берег 23 14 4 5 50-14 46
4  Епіцентр 23 9 10 4 32-25 37
5  Маріуполь 23 8 11 4 26-20 35
6  Полтава 23 9 7 7 41-35 34
7  Агробізнес 23 9 7 7 23-21 34
8  Прикарпаття 23 8 9 6 32-22 33
9  Кудрівка-Нива 23 8 9 6 26-26 33
10  Вікторія 23 8 7 8 20-25 31

 

ДЮФЛУ 2023/24. ПЕРША ЛІГА. Група 3

U17

 М  Команда  І   В   Н   П    Р/М    О 
1 АФ Скала 1911 (Стрий) 11 7 3 1 24-8 24
2 ДЮФА Динамо (Львів) 11 7 2 2 20-8 23
3 Динамо Інвест (Львів) 11 7 2 2 16-10 23
4 Галичина (Львів) 11 4 3 4 13-17 15
5 Арсенал (Чернівці) 11 4 2 5 25-20 14
6 Агробізнес-ДЮСШ 11 3 2 6 15-20 11
7 ДЮСШ-3 (Ів.-Фр.) 11 3 1 7 15-21 10
8 ДЮФК Ніка-05 (Ів.-Фр.) 11 0 3 8 12-36 3

 U15

 М  Команда  І   В   Н   П   Р/М   О 
1 АФ Скала 1911 (Стрий) 11 11 0 0 52-6 33
2 ДЮФК Ніка-05 (Ів.-Фр.) 11 9 1 1 48-10 28
3 Галичина (Львів) 11 4 5 2 27-11 17
4 ДЮФА Динамо (Львів) 11 5 2 4 23-12 17
5 Арсенал (Чернівці) 11 3 3 5 20-16 12
6 Агробізнес-ДЮСШ 11 2 2 7 12-36 8
7 Динамо Інвест (Львів) 11 2 1 8 8-30 7
8 ДЮСШ-3 (Ів.-Фр.) 11 1 0 10 5-74 3

ДЮФЛ XO 2023/24

U13

  М   Команда Ігор  В   Н   П   Р/М   О 
1 Агробізнес-ДЮСШ 5 5 0 0 10-2 15
2 ДЮСШ-1 Хмельн. 6 4 1 1 15-6 13
3 М-Мрія Хмельн. 6 3 2 1 18-5 11
4 Поділля Хмельн. 6 2 0 4 6-13 6
5 Новатор Хмельн. 5 1 1 3 6-8 4
6 КДЮСШ ППО ХАЕС Нетішин 6 0 0 6 3-24 0

 U11 група 1

 №  Команда Ігор  В   Н   П   Р/М   О 
1 ДЮСШ-2 Кам.-Под. 4 4 0 0 21-2 12
2 ДЮСШ-1 1 Хмельн. 4 2 1 1 13-2 7
3 Фортеця Кам.-Поділ. 4 2 0 2 18-11 6
4 Агробізнес-ДЮСШ 4 1 1 2 7-7 4
5 ДЮСШ-1 2 Хмельн. 4 0 0 4 0-37 0