Агробізнес 2023/24: Енциклопедія сезону.
Частина перша: 2023 – рік повернення

Головний тренер ФК Агробізнес Олександр Чижевський про перше півріччя новоствореного Агробізнеса.

АГРОБІЗНЕС ПОВЕРНУВСЯ В «ЕЛІТУ» ПЕРШОЇ ЛІГИ

Зайнявши третє місце в Групі А Першої ліги, Агробізнес вийшов у елітну групу «Чемпіонська» і весною змагатиметься із кращими командами Групи Б.

Найкращим здобутком команди в чемпіонатах України є четверте місце в Першій лізі 2019/20. Зараз Агробізнес займає восьме місце в групі «Чемпіонська», але до четвертого  місця всього два очки, тож команді цілком до снаги повторити найкраще досягнення по підсумкових результатах сезону.

Головний тренер Олександр Чижевський біля керма команди Агробізнес з 9 грудня 2019 року.

На сьогоднішній день керував Агробізнесом у 88 офіційних матчах, зіграних в 2020-2021, 2023 роках (Перша ліга та Кубок України).

Олександр Чижевський, головний тренер (O.Ч.):

- До повномасштабної війни я три роки працював у Агробізнесі. В 2020 році ми мали змогу вийти в Прем'єр-лігу. Тоді поділили в Першій лізі за очками третє прохідне місце з Інгульцем, але в суперника були кращі додаткові показники. Щоправда, ми на той момент не ставили конкретне завдання виходу в УПЛ, але як факт шанс у Агробізнеса був.

Наступний сезон (2020/21) закінчили на 5-му місці. Команда на той момент показувала досить непоганий футбол. Перше коло (осінню частину сезону) ми закінчили на першому місці, показавши хороший результат по результативності. Але в другому колі в нас щось пішло не так, зокрема зламався наш основний нападник Петров, випав з гри через травму Микола Когут, десь не вистачало агресії в лінії атаки, команда «посипалася», і не було того результату, що хотілося б…

Попри те сезон запам’ятався гучною перемогою над Шахтарем в ¼ фіналу Кубка України…

А далі була війна…

Сезон 2021/22. Що було безпосередньо перед (повномасштабною) війною… Поїхали на зимові збори в Туреччину, готувалися до весняної частини сезону, знаходячись на той момент в нижній частині турнірної таблиці. Перед командою стояло завдання зберегти прописку в Першій лізі…

Перша частина зборів пройшла, а далі було 24 лютого...

Футбол після повномасштабного вторгнення був уже не на першому місці. Завдання №1 було повернутися додому.

Деякі команди залишалися, щоб пересидіти, розраховуючи, що все швидко закінчиться…

Ми одразу зібрали командні збори… Тренерський штаб, обслуговуючий персонал прийняли одностайне рішення, що не будемо сидіти в Туреччині, хоча в нас вже були проплачені другі збори. Прийняли рішення повертатися до своїх сімей. Щодо футболістів, то на батьківщину повернулися не всі…

Я дав вказівку адміністраторам шукати квитки, щоб чимшвидше повернутися додому. Знайшли варіант через кілька днів летіти в Будапешт. Звідти нас забрав автобус в Україну.

З футболістів повернулося тільки три гравці, тренери та обслуговуючий персонал -  в повному складі.

Зробили паузу на рік

Після повернення команди в Україну частина працівників клубу (11 чоловік, включаючи Олега Собуцького) ввійшли до складу ЗСУ. Засновник клубу прийняв рішення призупинити діяльність футбольного команди Агробізнес. У цих умовах були інші пріоритети, ніж футбол.

Таким чином, ми зробили річну паузу в футбольному плані. Скористалися рішенням керівних футбольних органів, ПФЛ, УАФ, що ті команди, які призупиняють свою діяльність, за рік можуть повернутися в свої Першу, чи Другу ліги.

Протягом усього часу був з президентом на зв’язку.

Минув певний період, Олег Михайлович подзвонив, запропонував збирати потрохи команду, щоб повертатися у Першу лігу із сезону 2023/24.

НОВИЙ АГРОБІЗНЕС ЗРАЗКА 2023

Команда показувала хороший футбол і до війни, тож шкода, що через обставини, незалежні від нас, цього складу зразка початку 2022 року з хорошим потенціалом та перспективами більше не було.

Але через рік, розпочинаючи з весни 2023, було цікаво з нуля намагатися створити команду хорошого рівня і подивитися, що з того вийде.

Зрозуміло, я хвилювався, тому що футболістів в Україні хороших, високоякісних, які при цьому не задіяні у хороших командах, на той момент залишилося мало. Зокрема тому, що багато гравців, які до війни грали в Першій лізі, зараз задіяні в Прем'єр-лізі. Багато міцних зарубіжних футболістів, що грали в УПЛ, після повномасштабного вторгнення в Україну покинули українські клуби, звільнивши місце. Пішла така «рокіровка».

Тим командам, що грав у минулому сезоні, зрозуміло, було легше, бо треба було добирати склад "точково". А в нашому випадку необхідно було сформувати з нових футболістів цілу команду.  Також ми не поверталися до кандидатур тих футболістів, які були в команді до війни.

З початку 2023 року мав можливість їздити по Львівській області, передивлятися різні матчі. Зокрема, зимою на Львівщині проходить представницький футбольний турнір ім. Ернеста Юста, який збирає багато колективів із західного регіону і триває практично цілу зиму. Багато друзів, яких маю за довгу футбольну кар’єру, радили подивитися то на одного гравця, то на іншого.


Іван Гаврушко виділявся у складі Юності (Верхня Білка)

 

Таким чином, потроху, звернув увагу на певних гравців, почав вести попередні перемовини. Потрібно розуміти, що чемпіонат Львівської області не з слабких, в тому числі у фінансовому плані. Тож, щоб перетягнути навіть у Першу лігу футболіста, фінансова сторона грає роль.

Але я переважно мав розмову з тими футболістами, що, хотіли, перш за все, рости як футболісти. З обласного рівня потрапити в Першу лігу - не кожному часто дається такий шанс. І його потрібно намагатись використати.

Так поступово зібрав за зиму-весну певну кількість гравців. В травні кістяк з одинадцяти чоловік був. Ну а далі вже по ходу добирали решту, в тому числі були дзвінки від агентів…

При цьому ми уникнули брати футболістів, що вже пройшли Прем'єр-лігу. В першу чергу хочу, щоб футболіст зростав у майстерності, а не приїхав як заробітчанин. Хочу, щоб футболіст бажав грати у футбол, розвивався, і ми разом з ним також розвивалися у ФК Агробізнес.

Так нам з тренерським штабом вдалося зібрати, не можу сказати, що дуже молодий, колектив, але в середньому футбольного віку 23-24 роки. Це той вік, коли можна щось формувати, розвивати, шліфувати.

Було хвилювання, що в плані організації після річної паузи будуть проблеми, чи спрацюють всі служби, але кожний у клубі на своєму місці виконав свою частину зобов’язань, як належить в професійній команді. Вважаю, за ці п'ять місяців 2023 року в нас не було ніяких збоїв в плані тренувального процесу, харчування і т.п.

Після того, як ми зібралися в червні, почали грати контрольні матчі, було зрозуміло, що з першого дня команда не могла бути достатньо зіграна. Та з кожною грою прибавляли в плані тактичному, фізичному, і десь дійшли до такого рівня, що видали хорошу серію матчів у останні місяці осені. Впевнений, що якісний результат у жовтні - це наслідок нашої роботи.

Важливо було створити хороший мікроклімат в команді, якщо є добрий мікроклімат, хороший колектив, то можна «зрушити гори».

Ми об’єдналися однією ціллю, хоча в нас і не було завдань виходу в Прем'єр-лігу, але кожен футболіст, ми, тренери, ставили для себе завдання виходити і в кожному матчі перемагати. Мета була потрапити в першу «п'ятірку», в чемпіонську «десятку». Щоб навесні грати в міцнішій групі.  Стимулювало футболістів те, що за ними більше слідкуватимуть в тій «чемпіонській» групі. На них буде більший попит, вони будуть більше на видноті. Сам факт, що грають в команді з верхньої частини турнірної таблиці, є шансом «засвітитися», щоб запросили в Прем’єр-лігу.

Таким чином, ми зайняли третє місце в Групі А, яка, вважаю, була високого рівня. Тому що багато команд боролися за вихід в чемпіонську групу до останнього туру.

Кожна команда виступала по-своєму. Нива (Бузова), наприклад, розпочинала дуже добре, але на фініші пригальмувала. Ми ж, навпаки, починали не дуже добре, а наприкінці етапу набрали хід… Але, в цілому, команди були конкурентоздатні, відтак рівень футболу в Групі А, вважаю, був хорошим.

Багато скептиків не сподівалися, що ми потрапимо в чемпіонську групу, тому що в нас нова команда, а інші команди були сформовані раніше та лише "точково" десь підсилювалися.  Та, дякуючи в першу чергу футболістам, ми це зробили і маємо стимул у весняній частині чемпіонату рухатись далі.

ТРЕНЕР-МОТИВАТОР ЧИ ТРЕНЕР-ТАКТИК?

Напевне це два в одному, тренер має бути і мотиватор, і тактик, і психолог. Це все варто скласти докупи, Різні футболісти, різні характери. На одного можна прикрикнути і він сприйме це нормально, а інший може «потухнути» і потім його не збереш. Тут, як говориться, треба «і батіг, і пряник». Дисципліна мусить бути як на футбольному полі, так і в побуті.

В мене з футболістами хороше взаєморозуміння. Можу з будь-яким гравцем говорити один-на-один, вони до мене можуть підійти в будь-який час, можемо спілкуватися на різні теми. Мабуть це запорука успіху, коли є взаєморозуміння у ланці футболіст-тренер. Не ставлю себе вище. Знаю, що є тренери, які з футболістами спілкуються тільки через помічників. А в нас інші, товариські робочі відносини.

КОГО З ГРАВЦІВ НЕ ВИСТАЧАЛО, ХТО З НОВАЧКІВ НАЙКРАЩЕ СЕБЕ ПРОЯВИВ

Не хочу нікого виділяти, тому що в нас новачки - усі 23 футболісти.

Іван Гаврушко отримав травму, випав з гри на довготривалий термін – це для нас була серйозна втрата.

ВІДСОТКІВ 70 КОМАНДИ - З ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Як я згадував, користувався порадами львівських друзів, хто слідкує за футболом на Львівщині. Звісно, підсумкові рішення приймав сам.

Хотілося, в першу чергу, щоб у воротах грав досвідчений футболіст.

Найпершим трансфером був воротар Андрій Попович. Побачив гравця під час одного з матчів Фенікса (Підмонастир) у  Львові на «Школярику». Зідзвонились, зустрілись, переговорили, домовились.

Також у Стрию на замітку потрапили гравці Скали 1911 Віталій Теплий, Назар Грицак та Даниїл Волков (на фото).

З Юності (Верхня Білка) взяли Вадима Гудзінського, який у нас вже грав якийсь період до війни, Івана Гаврушка і Віталія Равлика (на фото).

З цими футболістами одразу заключив попередній контракт.

З Фенікса (Підмонастир), окрім Поповича, запросили Романа Білого та Руслана Бариляка, які, щоправда, спершу приїхали на перегляд.

Одразу сказав футболістам, щоб вони заздалегідь попередили своїх керівників, що можуть перейти у Агробізнес, щоб це для них не було несподіванкою. Це команди чемпіонату області, які ставлять на сезон високі завдання і, безумовно, розраховують на своїх ключових гравців.

Дав шанс футболістам, щоб вони себе проявили. Тим більше, що вони одразу перестрибнули через Другу лігу. Думаю, що це великий плюс для кар`єрного росту тих футболістів.

Хочу подякувати тренерам команд з Львівщини – Богдану Костику (Юність), Андрію Чіху (Фенікс), Михайлу Басарабу (Скала 1911), керівникам команд Олександру Рольку (Юність), Степану Пилипу (Фенікс), Олегу Канівцю (Скала 1911), за те, що дали змогу залучити своїх ключових футболістів у нашу команду.

КОМАНДУ АГРОБІЗНЕС ПОКИНУЛИ ТРИ ФУТБОЛІСТИ

По закінченні літньо-осіннього етапу в Групі А команду покинули три футболісти. В клубі попрощалися із Владиславом Зоренком, Назаром Грицаком та Максимом Тяпкіним…

Хочу подякувати футболістам, що залишили нашу команду. Я говорив після останнього матчу в роздягальні, що це для тренера найгірша процедура, коли треба прощатися з футболістами. Нерідко тренери відправляють на такі розмови своїх помічників, але це не в моїх правилах…

Хочу подякувати хлопцям, що були частиною нашого колективу. Можливо комусь надавав мало ігрового часу, шансу проявити себе, але сподіваюся, що їх перебування в нашому клубі, попри все, сприяли розвитку їх майстерності й всі ці футболісти успішно продовжать кар’єру».

Окрім трьох футболістів, що покинули Агробізнес у кінці першого етапу сезону, в його розпал у Карпати перейшли Вадим Гудзінський та Віталій Равлик…

КАЗКА ПРО РАВЛИКА

Перейшовши у Агробізнес, за кілька матчів Віталій Равлик розкрився, забив три м'ячі, вписався в схему Агробізнеса і одразу перейшов у Карпати. Трансфермаркет показує, що клуб навіть на цьому заробив…

O.Ч.: «Навіть, якщо клуб заробив, мені як тренеру це приємно. Зрозуміло, що це не наша заслуга, а перш за все заслуга тренерів Юності (Верхня Білка), які з ним довго працювали і підготували до професійного футболу. Наша заслуга тільки в  тому, що ми побачили його якості та дали йому шанс проявити себе на професійному рівні.

Коли ми з футболістами зібралися, я наголошував: хлопці, може там через місяць-два вас помітять, підете далі і вище грати. Тільки для того треба добре працювати на футбольному полі.

Равлику в цьому повезло більше за інших, бо він забив три нереальні, шалені м'ячі. Таке одразу в очі кидається. Тому й звернули увагу. Але в нього є й інші якості. Техніка, швидкість плюс удар.

Треба з футболістом працювати і через деякий час він виросте в хорошого гравця, але якщо брати Равлика, то йому потрібно «поламати» свій характер. Він занадто спокійний як для футболіста. Гравець групи атаки має бути таким собі «наглючим», по-спортивному злим і напористим. Він мусить це в собі виробити. А задатки має дуже хороші.

Футболіст тільки недавно на область грав, а тут раз - і в Карпатах. Де зовсім інші амбіції, де є сучасна база, де є тренувальні поля, все для того, щоб стати хорошим футболістом.

ЩО ДАЛІ?

На весняну частину чемпіонату завдання ті самі, що були в минулому році – перемагати в кожному матчі. Якщо команда буде грати в хороший комбінаційний футбол – результат сам по собі нікуди не дінеться.

Зрозуміло, що поразки будуть, тому що це футбол і нікуди від того не дінешся. Але з кожної поразки потрібно робити правильні висновки, і рухатися в правильному напрямку. Вважаю, що ми рухаємося в правильному напрямку.

Хочу подякувати нашому Почесному Президенту Олегу Михайловичу Собуцькому, що відродив нашу команду після річної паузи.

Хочу подякувати Збройним силам України, що дають нам можливість грати та розвивати футбол, побажати щоб наша Україна в 2024 році здобула Перемогу, щоб хлопці та дівчата не клали життя у важкій війні, а якомога швидше повернулися до мирного життя».

Фото ФК Агробізнес
Використано також фото з соцмереж команд Юність (Верхня Білка), Скала 1911 (Стрий), Фенікс (Підмонастир)

2009-2013 Karacool. ( - - ) www.karacool.com.ua free templates Joomla

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ 2023/24. ПЕРША ЛІГА
ЧЕМПІОНСЬКА ГРУПА
03.05.2024 7 тур  
  13.00  
АГРОБІЗНЕС
Волочиськ
  ЛІВИЙ БЕРЕГ
Київ
 
Волочиськ, стадіон "Юність"

ПЕРША ЛІГА 2023/24. Чемпіонська група

М   Команда   І   В   Н   П     М      О 
1  Карпати 24 19 3 2 43-14 60
2  Інгулець 24 17 4 3 49-15 55
3  Лівий берег 24 14 4 6 51-16 46
4  Епіцентр 24 10 10 4 33-25 40
5  Кудрівка-Нива 24 9 9 6 28-27 36
6  Маріуполь 24 8 11 5 26-21 35
7  Вікторія 24 9 7 8 21-25 34
8  Полтава 24 9 7 8 41-36 34
9  Агробізнес 24 9 7 8 23-22 34
10  Прикарпаття 24 8 9 7 32-26 33

 

ДЮФЛУ 2023/24. ПЕРША ЛІГА. Група 3

U17

 М  Команда  І   В   Н   П    Р/М    О 
1 АФ Скала 1911 (Стрий) 12 8 3 1 27-8 27
2 Динамо Інвест (Львів) 12 8 2 2 18-11 26
3 ДЮФА Динамо (Львів) 12 7 3 2 20-8 24
4 Арсенал (Чернівці) 12 5 2 5 28-20 17
5 Галичина (Львів) 12 4 3 5 13-20 15
6 Агробізнес-ДЮСШ 12 3 3 6 15-20 12
7 ДЮСШ-3 (Ів.-Фр.) 12 3 1 8 15-24 10
8 ДЮФК Ніка-05 (Ів.-Фр.) 12 0 3 9 13-38 3

 U15

 М  Команда  І   В   Н   П   Р/М   О 
1 АФ Скала 1911 (Стрий) 12 12 0 0 53-6 36
2 ДЮФК Ніка-05 (Ів.-Фр.) 12 10 1 1 50-10 31
3 ДЮФА Динамо (Львів) 12 6 2 4 25-13 20
4 Галичина (Львів) 12 4 5 3 27-12 17
5 Арсенал (Чернівці) 12 4 3 5 26-16 15
6 Агробізнес-ДЮСШ 12 2 2 8 13-38 8
7 Динамо Інвест (Львів) 12 2 1 9 8-32 7
8 ДЮСШ-3 (Ів.-Фр.) 12 1 0 11 5-80 3

ДЮФЛ XO 2023/24

U13

  М   Команда Ігор  В   Н   П   Р/М   О 
1 Агробізнес-ДЮСШ 5 5 0 0 10-2 15
2 ДЮСШ-1 Хмельн. 6 4 1 1 15-6 13
3 М-Мрія Хмельн. 6 3 2 1 18-5 11
4 Поділля Хмельн. 6 2 0 4 6-13 6
5 Новатор Хмельн. 5 1 1 3 6-8 4
6 КДЮСШ ППО ХАЕС Нетішин 6 0 0 6 3-24 0

 U11 група 1

 №  Команда Ігор  В   Н   П   Р/М   О 
1 ДЮСШ-2 Кам.-Под. 4 4 0 0 21-2 12
2 ДЮСШ-1 1 Хмельн. 4 2 1 1 13-2 7
3 Фортеця Кам.-Поділ. 4 2 0 2 18-11 6
4 Агробізнес-ДЮСШ 4 1 1 2 7-7 4
5 ДЮСШ-1 2 Хмельн. 4 0 0 4 0-37 0